Succesvol je bedrijf runnen tijdens schoolvakanties

Praktische strategieën om flexibel en productief te blijven terwijl je geniet van de vakanties met je kinderen

Als ondernemer en alleenstaande moeder van 3 dochters begrijp ik als geen ander de uitdaging om je bedrijf draaiende te houden terwijl je kinderen thuis zijn tijdens schoolvakanties. Maar maak je geen zorgen, ik heb inmiddels veel waardevolle tips en strategieën voor je verzameld om een goede balans te vinden tussen werk en privé, zodat je niet overweldigd raakt en gestrest wordt.

Het hebben van kinderen thuis tijdens schoolvakanties kan een uitdaging zijn, maar met goede planning en flexibiliteit wordt het een stuk makkelijker om zowel je bedrijf als je gezin te runnen. Ik inspireer je om prioriteiten te stellen en realistische doelen te stellen, zodat je kunt genieten van quality time met je kinderen en tegelijkertijd je bedrijf kunt laten groeien.

Kijk snel verder hoe je vooruit kunt plannen, flexibel kunt werken en leuke activiteiten kunt plannen voor je kinderen, terwijl je toch je bedrijf kunt runnen. Met relevante voorbeelden en nuttige externe links help ik je op weg naar een succesvolle en harmonieuze vakantieperiode, waarin je kunt genieten van quality time met je kinderen en je onderneming kunt blijven ontwikkelen.


Vooruit plannen voor schoolvakanties

Het is echt een gouden tip om de vakantieperiodes vooruit te plannen, vooruit te werken en op de hoogte te zijn van de data. Hierdoor kun je je werk en afspraken zo organiseren dat je voldoende tijd hebt om voor je kinderen te zorgen en je bedrijf te runnen. Hieronder lees je praktische tips om efficiënt te plannen en te anticiperen op de vakanties, zodat je stress kunt verminderen en de juiste balans kunt vinden.


Flexibele werktijden en thuiswerken tijdens vakanties

Kijk of je flexibele werktijden kunt aanhouden, zodat je je werkuren kunt aanpassen aan de behoeften van je kinderen. Ik geef je suggesties en voorbeelden van hoe je 's ochtends vroeg kunt beginnen of 's avonds laat kunt doorgaan. 

Creëer een afgebakende werkplek: Stel een specifieke ruimte in huis in als je tijdelijke werkplek tijdens de vakantieperiode. Dit helpt je om in de werkmodus te komen en afleidingen te minimaliseren.

Communiceer je beschikbaarheid: Laat je collega's en klanten weten wat je werktijden zijn tijdens de vakantieperiode. Communiceer duidelijk wanneer je beschikbaar bent voor vergaderingen en wanneer je wat meer ruimte nodig hebt voor kinderzorg. Open communicatie helpt verwachtingen te managen.

Werk in geconcentreerde blokken: Probeer je werkzaamheden zoveel mogelijk in geconcentreerde blokken te plannen. Geef jezelf bijvoorbeeld een paar uur 's ochtends en een paar uur 's middags om gefocust te werken, en plan dan quality time met je kinderen in. Op die manier kun je zowel effectief werken als quality time doorbrengen met je gezin.


Samenwerken met je partner voor kinderopvang/zorg

Wanneer je een partner hebt, is het belangrijk om samen te werken en de verantwoordelijkheden voor de kinderen tijdens de vakantieperiode te verdelen. Bespreek hoe je taken en de kinderopvang kunt verdelen en dagen kunt plannen, zodat jullie allebei voldoende tijd hebben om te werken en te genieten van de tijd met je kinderen.


Leuke activiteiten plannen voor je kinderen

Het plannen van leuke activiteiten voor je kinderen tijdens schoolvakanties is een geweldige manier om ze bezig te houden terwijl jij ongestoord kunt werken. Denk eens aan het het regelen van een favoriete oppas, inschrijven voor een kamp of dagactiviteit, en het organiseren van speeldates met vrienden waarvan de ouders ook werken. Zo kun je een goede balans creëren tussen werk en kinderplezier. Kijk of er mogelijkheden zijn waar jouw kinderen zo bezig gehouden worden dat jouw aanwezigheid voldoende is. Je kunt dan misschien toch nog even dat mailtje sturen. Aan de andere kant, zorg er ook voor dat je er wel "bent". Het is voor allemaal niet leuk als je helemaal "in je werk verdwijnt".


Technologie gebruiken om productief te blijven

Technologie, zoals videobellen en chat-apps, biedt geweldige mogelijkheden om in contact te blijven met klanten en collega's, zelfs wanneer je vanuit huis werkt tijdens de schoolvakanties. Deze tools stellen je in staat om te communiceren, samen te werken en je werk voort te zetten, ongeacht je fysieke locatie. Hier zijn enkele manieren waarop je technologie kunt gebruiken om productief te blijven:

Videobellen: Met videobeltoepassingen zoals

kun je virtuele vergaderingen houden met klanten, collega's of teamleden. Via video kun je gezichtsuitdrukkingen en non-verbale communicatie waarnemen, wat de samenwerking en het begrip bevordert. Plan regelmatige videovergaderingen in om updates te bespreken, projecten te bespreken en vragen te beantwoorden.

Chat-apps: Chat-apps zoals 

 1. Slack
 2. Microsoft Teams
 3. WhatsApp

Je kunt op de links klikken om naar de respectievelijke websites van de chat-apps te gaan en meer te weten te komen over hun functies en hoe je ze kunt gebruiken.

De apps zijn handig voor snelle en directe communicatie met collega's en klanten. Je kunt groepchats opzetten voor teamoverleg, specifieke projectchats creëren en individuele berichten sturen om vragen te stellen of feedback te geven. Houd belangrijke discussies en informatie georganiseerd op één platform.

Online samenwerkingstools: Maak gebruik van online samenwerkingstools zoals

 1. Google Workspace (voorheen G Suite)
 2. Microsoft Office 365
 3. Trello

Je kunt op de links klikken om naar de respectievelijke websites van de tools te gaan en meer te weten te komen over hun functies en hoe je ze kunt gebruiken.

Hiermee kan je op een makkelijke en toegankelijke manier documenten delen, gezamenlijk aan projecten werken en taken beheren. Deze tools stellen je in staat om real-time samen te werken, wijzigingen bij te houden en feedback te geven, zelfs wanneer je niet fysiek op dezelfde locatie bent.

Cloudopslag: Maak gebruik van cloudopslagdiensten zoals

 1. Google Drive
 2. Dropbox
 3. OneDrive

Klik op de links om naar de respectievelijke websites van de tools te gaan en meer te weten te komen over hun functies en hoe je ze kunt gebruiken.

Met deze diensten houd je je bestanden veilig en toegankelijk, ongeacht je locatie. Hierdoor kun je belangrijke documenten, presentaties en andere bestanden delen met collega's en klanten, zodat iedereen altijd toegang heeft tot de meest recente versies.

Projectmanagementtools: Gebruik projectmanagementtools zoals

 1. Asana
 2. Trello
 3. Monday

Klik op de links om naar de respectievelijke websites van de tools te gaan en meer te weten te komen over hun functies en hoe je ze kunt gebruiken.

Deze tools zijn prettig om projecten te plannen, taken toe te wijzen en de voortgang bij te houden. Hiermee kun je samenwerken met je team, deadlines beheren en prioriteiten stellen, zelfs als je niet fysiek op kantoor bent. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en niets uit het oog te verliezen.

Door technologie op de juiste manier te gebruiken, kun je productief blijven en efficiënt samenwerken met je klanten en collega's, zelfs tijdens de vakantieperiode. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de tools die het beste bij jou en je bedrijf passen, en maak er optimaal gebruik van om je werk voort te zetten en je doelen te bereiken.


Extra steun van een virtuele assistent

Mocht je tijdens de vakantieperiode een extra steuntje in de rug nodig hebben, dan kan het inschakelen van een virtual assistent (VA) een waardevolle oplossing zijn.

We bespreken samen hoe ik als VA jou kan ondersteunen, zodat jij zonder onrust of schuldgevoel kunt genieten van die spaarzame momenten samen met je kinderen. Samen bekijken we de mogelijkheden en hoe ik jouw bedrijf kan ontlasten tijdens drukke vakantieperiodes.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en hoe ik je kan helpen? Neem contact met me op via info@annekeypma.nl. Ik help je graag bij het vinden van de beste oplossingen voor een succesvolle vakantieperiode waarin je bedrijf en gezin in harmonie kunnen gedijen.

Kies voor een stressvrije vakantieperiode waarin je bedrijf floreert en je volop kunt genieten van de tijd met je kinderen.


Hoi! Ik ben Anneke Ypma, ooit een alleenstaande ouder van drie geweldige dochters en nog een gedreven ondernemer. Met meer dan 40 jaar ervaring in het bedrijfsleven, help ik graag andere ondernemers.

Als alleenstaande ouder ken ik de uitdagingen van het jongleren met verschillende rollen. Mijn dochters zijn mijn motivatie en inspiratie, en ze hebben me geleerd om veerkrachtig en flexibel te zijn.

Naast het ouderschap, ben ik gepassioneerd over het runnen van een succesvol bedrijf. Ik begrijp de obstakels waar ondernemers mee te maken hebben en ik wil hen ondersteunen bij taken die hen belemmeren om te ondernemen.

Met mijn expertise als Virtual Assistent kan ik ondernemers helpen hun productiviteit te verhogen en zich te richten op wat ze het beste en liefste doen. Of het nu gaat om administratieve taken, planning, e-mailbeheer of het creëren van een georganiseerde workflow, ik bied graag ondersteuning.

Ik geloof in balans tussen werk en privé, en ik ben trots dat ik andere ondernemers kan helpen die balans te vinden. Als jij een drukke ondernemer bent die wat extra ondersteuning kan gebruiken, sta ik voor je klaar.

Anneke Ypma
Business Ondersteuning